Kazdangas Kultūras un pieaugušo izglītības centrs

Kazdangas kultūras nams

adreseAdrese: Kazdanga, Pils gatve – 2, Aizputes novads, LV – 3457
telefonsTālr.: +371 26681805
epastsE-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Kultūras centra ēka celta 1686. gadā kā kalpu māja. 19. gs. I pusē to pārveidoja par muižas zirgu stalli un ratnīcu. 1923. gadā visas Kazdangas muižas ēkas pārgāja Zemkopības ministrijas īpašumā, un tās sākotnēji izmantoja lauksaimniecības skola.1959.gadā stalli pārbūvēja par Kazdangas lauksaimniecības tehnikuma klubu. Kopš 2006.gada ēka kļuvusi par Kazdangas kultūras un izglītības centru.

Lielā zālē, kurā saglabāts griestu tautiskais ornaments, lustras un grīda notiek vērienīgi koncerti un pasākumi, kā arī Kazdangas pagasta jauktā kora, pūtēju orķestra un interešu izglītības pulciņu mēģinājumi.

Kultūras centrs ir pašvaldības iestāde, kuras uzdevums ir piedāvāt daudzpusīgu kultūras dzīvi, veicināt interešu izglītību dažādām paaudzēmun radīt kultūras pasākuma pieejamību pagasta iedzīvotājiem.

Centrs organizē un īsteno kultūras un izklaides pasākumus. Centra padotībā ir Kazdangas Saieta nams. Kultūras centrā strādā divi darbinieki, bet Saieta namā 3 darbinieki.

Būtiskākie pakalpojumi – tiek iznomāta Kazdangas pagasta kultūras centra lielā zāle, konferenču zāle, bibliotēkas lasītavas zāle, kultūras centra foajē, Saieta nama zāle. Nomai tiek piedāvāts arī konferenču, semināru un sapulču aprīkojums – projektors. Kazdangas pagasta kultūras centrs piedāvā naktsmītnes (apartamentus) nakšņošanai, kas sastāv no 2 istabām, virtuves un vannas istabas. Pieejams TV un WIFI. Kazdangas Saieta nama naktsmītnes tiek piedāvātas tūristiem, uzņēmumu darbiniekiem, nometnēm u.c.

Kazdangas pagasta kultūras un izglītības centrā aktīvi darbojas un Dziesmu svētkos pagastu pārstāv 3 kolektīvi

Pūtēju orķestris “Kazdanga”

Kazdangas pūtēju orķestris bez pārtraukuma darbojas kopš kolhoza laikiem (1985) un ar savu uzstāšanos  ir papildinājis ne vienu vien pasākumu tuvākā un tālākā apkārtnē. Orķestranti ir gaidīti viesi ikvienā kupli apmeklētā pasākumā, kur nepieciešama tā ieskandināšana. Pūtēju orķestris “Kazdanga”  muzicē visā Latvijā un neatsaka savu dalību pasākumos arī ārpus Latvijas robežām.

Pūtēju orķestra  “Kazdanga” sastāvā līdzās darbojas gan skaistā jaunība, gan viedā pieredze, jo dalībnieku gadu amplitūda ir  no 13 līdz 80+.

Pie diriģenta pults orķestrim ir stāvējuši:

  • Jānis Gercāns (1985 – 1991);
  • Māris Rudzītis (1991 – 2003);
  • Guntis Simanovičs (2003 - šobrīd).

Orķestris ir bagāts ar pateicībām un goda rakstiem, kas saņemti par dalību pasākumos, konkursos un skatēs:

2019.gada 21.septembrī saņēmuši pateicību par sadarbību Tradicionālās kultūras dienās XV Baltu vienības svētkos Klaipēdā “Baltu banga” .

2018.gada 10./11.martā Ogrē XXVi Vispārējo latviešu Dziesmu  un XVI Deju svētku koprepertuāra pārbaudes un svētku dalībnieku atlases skatē Diploms par  3.vietu.

2017.gada 1.aprīlī Jelgavā IX Latvijas pūtēju orķestru konkursā  Diploms par 2.vietu.

 Kazdangas jauktais koris

Kazdangas jauktais koris Kazdangas pagasta kultūras centrā darbojas kopš 1988.gada rudens. Kopš tā laika ir mainījušies dalībnieki un vadītāji, taču dziesma un dziedātprieks vienmēr ir skanējis tālu un plaši. Kazdangas jauktais koris savas pastāvēšanas laikā ir bijis visu dziesmu svētku dalībnieku sarakstā

Šo gadu laikā Kazdangas jaukto kori par savējo ir saukuši šādi diriģenti:

  • Sandra Strazdiņa (1988 – 2008);
  • Artis Ābele (2008 – 2015);
  • Baiba Kalniņa (2015 – 2018);
  • Vineta Snipke (2018 – 2020);
  • Baiba Kalniņa (2020 – šobrīd).

 Kazdangas folkloras kopa “Zīle”

Kazdangas folkloras kopas “Zīle” pirmssākumi meklējami 1988.gada oktobrī, kad kopā sanāca dziedāt gribošas kundzes un jaunkundzes, kuru dzimtas saknes ir dažādos Latvijas novados, bet dzīves ceļi viņas ir atveduši Kazdangā, un tika dibināta Kazdangas folkloras kopa.

Šo gadu laikā folkloras kopa “Zīle” turpina pilnveidoties un dzied latviešu tautas dziesmas, ziņģes un apdziedāšanas dziesmas, kurām vārdus sacerējušas kopas dalībnieces Marija Apsīte un Zenta Verze. Katru gadu folkloristi piedalījās folkloras festivālā „Baltica”, pirms kura ir jāiztur konkurss. Tāpat tiek dziedāts folkloras festivālos visā Latvijā un ārpus tās, tiek ņemta dalība sava un citu novadu folkloras svētkos. Folkloras kopu skatē  2017.gada 26.februārī folkloras kopa saņēmusi 1.kategoriju.

Folkloras kopu kopā ir turējušas stipras vadītāju rokas:

  • Ieva Helmūte (1988 – 1996);
  • Īrisa Kronberga (1996 – 2012);
  • Ilona Freimane (2012 – šobrīd).

Aizputes novada logo
Izmantojot šo lapu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Sīkdatnes palīdz uzlabot pakalpojumu kvalitāti.